
אימוץ אורח חיים בריא ופעיל: ההחלטה הכי חשובה שתקבלי השנה
תחילתה של שנה חדשה הוא זמן מצויין לחשבון נפש. מי מאיתנו לא הבטיחה לעצמה בשנים עברו שמעכשיו, מהשנה, היא תנקוט בצעדים לשיפור הכושר? שמהיום היא פוצחת באורח חיים בריא? למען הסר ספק, נציין כי אורח חיים בריא, הוא סך המרכיבים ההתנהגותיים שמקדמים את הבריאות שלנו, הנתונים בשליטתנו.
רבים נוהגים לומר בנשימה אחת "אורח חיים בריא ופעיל", אך כשחושבים על זה לרגע, מבינים כי הלייפסטייל החדש בו נפצח לא יקדם את בריאותנו אם לא יהיה פעיל. כלומר, כדי שאורח החיים יהיה בריא, הוא בהכרח צריך להיות פעיל. אז איך את יכולה לאמץ את ההרגלים הטובים שתמיד חלמת עליהם, כדי שאת השנה הבאה תסיימי עם תחושת ניצחון? ובכן, בדיוק על זה רצינו לדבר.
מה את יכולה לעשות למען הבריאות שלך?
הצעד הראשון לאימוץ אורח חיים שמיטיב עם הבריאות, הוא להכיר בכך שהשליטה בחיינו, נמצאת אך ורק בידיים שלנו. אין משמעות הדבר שמעתה והלאה נאסר עלינו להשתמש בתירוצים, אבל חשוב לזכור תמיד כי אנחנו ורק אנחנו, יכולות לבחור בחיים בריאים ולקבל את ההחלטות הנכונות עבורנו. לכן, במקום להקדיש תשומת לב לדברים שמפריעים לך להגיע לחדר הכושר בתדירות שהיית רוצה להתאמן בה, להתמקד בגורמים שפעם אחר פעם מחבלים בניסיונות ניהול המשקל שלך או לחשוב על האלמנטים השונים שאין לך ולא תהיה לך שליטה עליהם (גנטיקה, סביבה מעודדת השמנה, חוסר זמן וכיו"ב), החליטי שמהיום את שואלת את עצמך שאלה אחת בלבד: "מה אני יכולה לעשות למען הבריאות שלי?"
הציבי יעדים ריאליים
אחד הכללים החשובים ביותר הרלוונטיים לכל תכנית התערבות שמטרתה להוביל לשינוי בדפוסי ההתנהגות, עוסק בהצבת יעדים ריאליים. את ודאי מכירה את כל אותם סיפורים על נשים שהחליטו כי לאחר שנים של היעדר פעילות גופנית, הגיעה העת לבצע שינוי והחלו לרוץ מדי יום ביומו קילומטרים על גבי קילומטרים או על אלו שלאחר שבמשך כל חייהן אכלו מכל הבא ליד, החליטו שהן פוצחות בדיאטת כסאח דלת קלוריות ושומנים. מטבע הדברים, כל אותם ניסיונות דרסטיים למחוק תוך זמן קצר הרגלים של שנים, נידונים לכישלון.
הצבה של יעדים לא מציאותיים ברוב המוחלט של המקרים תוביל לחוסר יכולת לעמוד בהם וכתוצאה מכך תגרום להגברת תחושת הכישלון. לעומת זאת סימון מטרות בנות השגה, יקל על כיבוש היעדים ויוביל בהכרח לשיפור תחושת המסוגלות. לפיכך, אם מעולם לא עסקת בצורה מסודרת בפעילות גופנית, אל לך להחליט כי החל מראש השנה הבא עלינו לטובה תקפידי על יציאה להליכה בעצימות גבוהה במשך שעה חצי, חמש פעמים בשבוע בקביעות. תחת זאת, הציבי לעצמך יעד הגיוני של יציאה להליכה קלילה שלוש פעמים בשבוע בשלב הראשון ולאחר שתעמדי ביעד הראשוני, הגבירי באופן הדרגתי ומתון את משך האימון, את דרגת העצימות ותדירות האימונים.
היעדים הריאליים רלוונטיים מן הסתם לא רק לתכנית האימונים אלא גם לכל תחום אחר הקשור לקידום הבריאות שלך. אם את סובלת למשל מעודף משקל, הימנעי מהצבת יעדים כמו הפחתה של 20 ק"ג תוך חצי שנה או חזרה למידת המכנסיים שהייתה רלוונטית בפעם האחרונה בתקופת התיכון. יעדים ריאליים הם למשל הפחתה של חצי ק"ג מדי שבוע או שבועיים או למשל, לפחות בשלב הראשון, עצירת העלייה במשקל.
מצאי לך שותפ/ה לדרך
כשאת יוצאת לדרך ארוכה ומאתגרת במטרה להגיע ליעד חדש ולא מוכר, כמו סיגול של אורח חיים בריא, מומלץ מאוד שתיעזרי באנשים שמסוגלים להעניק לך את התמיכה שאת זקוקה לה. אם לדוגמה החלטת שאת נרשמת למכון כושר ומתחילה לקחת שיעורי התעמלות, טוב תעשי אם לא תגיעי לשיעורים לבד, אלא בחברת אחת החברות או קרובות המשפחה שלך. כאשר מעורבים בתמונה אנשים נוספים, תחושת המחויבות לשינוי חזקה יותר והסיכויים ל"סטייה מדרך הישר", נמוכים יותר בהתאם.
היעזרי באנשי מקצוע מתאימים
בדיוק כפי שלא תצאי לטראק מסוכן בהרי ההימלאיה ללא צוות מקצועי ומתורגל, כך גם אין כל סיבה שתצאי לדרך המובילה לאורח החיים הרצוי, ללא כל הכוונה מקצועית. למעשה ישנן שיגידו שהמסע לשינוי דפוסי ההתנהגות במטרה לקדם את הבריאות האישית, מאתגר בצורה משמעותית יותר מכל מסע אחר. לאור זאת, לפחות בשלבים הראשוניים, מומלץ ביותר להיעזר למשל בדיאטנית קלינית ומאמנת כושר.
דיאטנית קלינית תסייע לך לבנות תפריט מאוזן הרלוונטי להעדפות הקולינריות, למגבלות התזונתיות, למשקל הנוכחי ולמשקל היעד שלך וכן תוכל להמליץ על קצב ירידה במשקל הגיוני ונכון. מאמנת כושר תוכל לבנות עבורך תוכנית אימונים מותאמת אישית ולהבטיח שמדובר בכזו שלא תגרום לך להרים ידיים תוך זמן קצר, אלא בתוכנית שתוכלי להתמיד בה לאורך זמן רב.
תעדי את המסע שלך
אנשי מקצוע מתחום קידום הבריאות, יוכלו בין היתר לסייע לך לתעד את ההתקדמות שלך לאורך הדרך, אך מומלץ ביותר שגם את תתעדי את השינויים שאת עוברת לאורך הזמן. ניהול של יומן אישי מסייע לנשים רבות להתמיד בדרך שהתוו לעצמן ולהעריך את השינויים שעברו ואת האתגרים שהצליחו להתגבר עליהם. לצד רישום נתונים "יבשים" כמו מועדי ומשך האימונים, הצטמצמות ההיקפים והירידה באחוזי השומן, חשוב לפיכך לכתוב גם על האספקטים הרגשיים השונים המהווים חלק בלתי נפרד מכל שינוי התנהגותי, על הקשיים, ה"מעידות", ה"חטאים" וכמובן שבעיקר על הניצחונות הקטנים והמתוקים.
היי סובלנית לעצמך ולאחרים
רומא לא נבנתה ביום אחד ובדיוק כך, הרגלי אכילה או פעילות גופנית שנבנו במשך שנים, לא ניתן לשנות ביום, ביומיים ויש שיאמרו שגם לא בשנה. אי לכך, היי סובלנית לעצמך והכירי במגבלות שלך, מבלי לשכוח את היכולות והעוצמות שלך. בנוסף, חשוב שתהיי מודעת לכך שברגע שתנסי להתניע את השינוי, אנשים רבים המכירים אותך זמן רב, באופן אוטומטי יביעו התנגדות למהלך המבורך, לא אחת באופן לחלוטין לא מודע: השינוי קשה לא רק לזו שעוברת אותו, אלא גם לאלו הסובבים אותה ולכן הכירי גם בקושי של הסובבים אותך ונסי להכיל אותו. האמיני בדרך שלך, האמיני בעצמך והיי סמוכה ובטוחה שברגע שתעלי על המסלול הנכון ותצברי ביטחון בנתיב החדש שבחרת לעצמך, גם הסביבה הקרובה שלך תפנים כי מדובר בשינוי חיובי ובאופן טבעי תתגייס כדי לסייע לך בדרכך החדשה.
שנה טובה ובהצלחה!