
כיצד גודל הצלחות וכלי ההגשה משפיעים על גודל המנה
האם ידעתם שהאופן בו אתם משתמשים בכלי הגשה ובכלי אוכל משפיע על כמות המזון שאתם אוכלים?
שינוי קטן באופן בו המזון שלכם מוגש עשוי להשפיע על צריכת המזון שלכם. לאחר שהקדשתם זמן לקנייה חכמה ובישול בריא , אתם עשויים לחשוב, שלא בצדק, שהכמות שאתם אוכלים לא באמת חשובה.
אבל אני רואה כל כך הרבה אנשים בקליניקה שלי שאוכלים פשוט מצוין – הם רק אוכלים יותר מדי. לכן, אם אתם מקפידים על צריכת הקלוריות, לגודל המנות שאתם אוכלים יש משמעות – גם כשהצלחת שלכם מלאה במזונות "בריאים".
7 גורמים שיש לקחת בחשבון כאשר מגישים מזון ומניחים אותו על הצלחת
האמרה "יש לכם עיניים גדולות" אכן תקפה במקרה זה. כשאתם מעמיסים על הצלחת שלכם, אתם מסתמכים על מה שאתם רואים כדי להחליט מה יהיה גודל המנה שלכם, שהיא לרוב הרבה יותר ממה שאתם יכולים – או צריכים – לאכול.
אנחנו מתוכנתים לסיים את כל מה שמונח לפנינו, בין אם זה הרבה או מעט. זוהי ה"מנה" שלכם. והדרך היחידה לדעת שסיימתם לאכול היא כשהצלחת הריקה מודיעה לכם – "סיימתי".
הנה שבעה גורמים שכדאי לקחת בחשבון בזמן בחירת כלי ההגשה וכלי האוכל שלכם:
1. גודל כלי ההגשה
ממרק ועד אגוזים, כל מנה שמוגשת בכלי הגשה גדול עשויה לגרום לכם לאכול יותר ממנה. כדי לשלוט בגודל המנות שלכם, נסו להשתמש בכלי הגשה קטנים יותר.
2. גודל הסכו"ם
אתם תגישו לעצמכם כמות מזון גדולה יותר אם תשתמשו בכף הגשה גדולה יותר, אז שימו לב לכמות שאתם מניחים על הצלחת. "רק כמה כפות" מכל מנה עשויות להצטבר במהירות כאשר כף ההגשה גדולה יותר.
3. גודל הצלחות
כאשר אתם משתמשים בצלחת קטנה יותר זה נראה כאילו היא מכילה יותר מזון – מה שאומר שהעיניים שלכם מאותתות שצלחת המזון הזו תהיה משביעה יותר. לכן, אם אתם מנסים להפחית את כמות הקלוריות באמצעות צמצום גודל המנות, הקטינו גם את גודל הצלחת. מחקר שנערך בארה"ב מצא שהקטנת גודל הצלחת עשוי להפחית את צריכת הקלוריות בשיעור של עד 29 אחוזים.
4. הגובה והרוחב של כוסות השתייה
אם אתם מנסים לצמצם את צריכת הקלוריות הנוזליות, קחו בחשבון את הגודל והצורה של הכוס שבה אתם משתמשים. אנחנו נוטים לחשוב שכוסות גבוהות וצרות מכילות הרבה יותר נוזלים בהשוואה לכוסות נמוכות ורחבות – מה שמטעה את העיניים שלכם לחשוב שגם הבטן תקבל יותר.
5. הכינו את הצלחת שלכם במטבח במקום ליד השולחן
הגשת המזון במרכז השולחן מאפשרת לכל אחד מהסועדים לקחת אוכל לעצמו, וזו בדיוק הסיבה שזה לא רעיון מומלץ אם אתם מנסים לשלוט בגודל המנות. כשהמנות מוגשות לשולחן, קל מאוד לקחת "רק עוד כף אחת". במקום זאת, הכינו את הצלחת שלכם במטבח. המנות היחידות שכדאי להגיש לשולחן הן אלה הכוללות ירקות וסלטים דלי קלוריות.
6. צבע הצלחת
אני לא מציעה לכם לצאת ולקנות צלחות חדשות, אבל זכרו שצבע הצלחת שלכם עשוי להשפיע על היכולת שלכם לדמיין כמה אתם אוכלים. כאשר יש ניגוד גדול בין צבע המזון לצבע הצלחת – דמיינו למשל ריבוע כהה של עוגת שוקולד על צלחת לבנה בוהקת – קל יותר לדמיין את גודל המנה, מה שמקל עליכם לשלוט בכמות שאתם אוכלים.
7. המזון שאתם אוכלים ראשון
כשאתם מאוד רעבים ומגישים לעצמכם צלחת מזון, סביר להניח שתיקחו כמות גדולה יותר מהמאכלים עתירי הקלוריות שמונחים על השולחן וסביר להניח שגם תטעמו מהם קודם ברגע שתשבו לאכול, כלומר אתם הולכים להתמלא קודם כל במזונות שהם עתירי קלוריות.
אם זה נשמע לכם מוכר, נסו לאכול קודם מהסלט או ממנות הירקות – כך תתחילו להתמלא מהמזונות המכילים את מספר הקלוריות הנמוך ביותר, מה שישאיר פחות "מקום" למזונות הכבדים יותר.
כשאתם אוכלים בחוץ, נסו לקחת גורמים אלה בחשבון ולבדוק כיצד הם משפיעים על הרגלי התזונה שלכם.
על המחברת: סוזן בוורמן, מנהלת בכירה, הדרכת תזונה גלובלית, הרבלייף העולמית
סוזן בוורמן מחזיקה בתואר ראשון בביולוגיה בהצטיינות ובתואר שני במדעי התזונה מאוניברסיטת קולורדו. סוזן היא תזונאית מוסמכת, מחזיקה בשתי הסמכות מהאקדמיה לתזונה ודיאטה כמומחית בתזונת ספורט ומומחית מוסמכת לטיפול בהשמנת יתר וניהול משקל, והיא חברה באקדמיה.
** מוצרי הרבלייף אינם מיועדים לטיפול, ריפוי, אבחון או מניעה של מחלות כלשהן.