
כיצד להימנע מאכילה רגשית כאשר אתם נשארים בבית?
כולנו לומדים לנווט בנורמלי החדש. השנה האחרונה גרמה לנו לשנות את הדרך בה אנחנו מתקשרים, מתאמנים, עובדים ואוכלים, שינויים שחלקם יישארו איתנו גם לאחר המגפה. בנוסף, השנה האחרונה העלתה למודעות את ההתמודדות עם תחושת מתח, שנוצרת פעמים רבות בשל הצורך להסתגל לשינויים מהירים.
מאחר ומאי הוא חודש בריאות הנפש, זהו התזמון המושלם לדבר על מתח וכיצד לנהל אותו. אולי תופתעו לגלות שתחושות חרדה ומתח יכולות להתבטא בהרגלי האכילה שלכם, ולהוביל למה שמכונה אכילה רגשית.
מהי אכילה רגשית?
אכילה רגשית היא בדיוק כפי שהיא נשמעת – היא מתרחשת כאשר אתם אוכלים כדי לברוח מכל התחושות הרעות שאתם חווים בתקווה שאוכל יגרום לכם להרגיש טוב יותר.
לפעמים זוהי החלטה מודעת, אך לעיתים קרובות יותר זוהי רק תגובה לא מודעת לרגש מעורפל, שלילי שלא תוכלו לזהות באופן ברור. מתח ושעמום עלולים לגרום לאכילה רגשית, במיוחד כשאתם נמצאים בבית ומוקפים באוכל. בין אם התרגלתם להזמין אוכל נוחות שעשוי להכיל יותר קלוריות בהשוואה לארוחות הרגילות שלכם או לבשל בבית עם מצרכים שנמצאים בהישג יד, ייתכן שתקופת הקורונה גרמה לשינוי הרגלי האכילה שלכם.
מתח עלול לגרום לעייפות או דיכאון ולגרום לכם לוותר על מזון בריא לטובת מזון מנחם. אותם מזונות נוחות עתירי קלוריות מעוררים שחרור כימיקלים מסוימים במוח שגורמים לנו להרגיש טוב, אך גם גורמים לנו לרצות להמשיך לאכול. במעגל קסמים, אכילת יתר עלולה להוביל לעלייה במשקל ולהגברת המתח, שבתורו, עלול לגרום לאכילת יתר נוספת.
מהי הדרך הטובה ביותר להימנע מאכילה רגשית?
הדבר החשוב ביותר שכולנו צריכים לעשות הוא לטפל בעצמנו בצורה הטובה ביותר, וזה כולל הקפדה על הרגלי אכילה טובים שישמרו על בריאותנו. הנה העצות שלי שיעזרו לכם להימנע מאכילה רגשית:
1. הכירו ברגשות שלכם
אתם יודעים שרגשות הם הטריגר לאכילה הרגשית שלכם, אז מדוע לא להכיר בהם? זה בסדר להרגיש לפעמים כועסים, בודדים או משועממים. התחושות אולי לא נעימות, אך הן לא מסוכנות, ולא תמיד צריך "לתקן" אותן. הניחו לרגשות שלכם להתעורר ולהיעלם בלי לשפוט אותם.
2. מצאו אלטרנטיבות לאכילה
הליכה מהירה או כוס תה צמחים הם חלופה מצוינת. אם אתם מרגישים צורך לאכול, נסו מזונות בעלי מרקם קשה או פריך המפעילים את שרירי הלסת, פעולה המסייעת בהפגת המתח. נסו לנשנש חופן שקדים, אגוזי סויה או גזר גמדי.
3. אכלו באופן מסודר ואל תדלגו על ארוחות
הקפידו לאכול באופן מסודר. כשאתם מתוחים, קל לדחות את הארוחות או אפילו לדלג עליהן לחלוטין; עם זאת, רמות האנרגיה שלכם ירדו ואתם עלולים בסופו של דבר לאכול יותר מדי כשתאכלו לבסוף. אם מתח מדכא את התיאבון שלכם, נסו לאכול כמויות קטנות יותר לעיתים קרובות יותר במשך היום.
4. צמצמו את צריכת הקפאין
אנשים חשים לעיתים קרובות מחסור באנרגיה כאשר הם מתוחים ופונים לקפאין, אך עודף קפאין עלול לשבש את השינה שלכם. אם קפאין משאיר אתכם ערים בלילה, שתו משקאות קפה ותה נטולי קפאין.
5. תרגלו אכילה מודעת
כשאתם אוכלים באופן מודע, אתם הופכים מודעים יותר לאיתותים פנימיים של רעב ושובע. אתם גם מתחברים יותר למה שמפעיל אתכם מלכתחילה. אכילה מודעת יכולה לסייע לכם בהימנעות מאכילת יתר ולאפשר לכם ליהנות יותר מאוכל – גם כשאתם אוכלים פחות. אתם יכולים גם ללמוד להיות מודעים יותר למה שאתם בוחרים להכניס לגופכם.
זכרו, הפיתרון הוא לא להגביל את האכילה אלא להתמקד באכילת המזונות הצפופים ביותר תזונתית כדי לשפר את התזונה שלכם ולתמוך במערכת חיסון בריאה. שנת 2020 ללא ספק הוסיפה מתח לחיינו, אך למידה כיצד להתמודד איתו יכולה לחזק אתכם, את האנשים שאתם אוהבים ואת הקהילה שלכם
על המחברת: סוזן בוורמן, נשיאה משותפת, הדרכת תזונה גלובלית, הרבלייף העולמית
סוזן בוורמן מחזיקה בתואר ראשון בביולוגיה בהצטיינות ובתואר שני במדעי התזונה מאוניברסיטת קולורדו. סוזן היא תזונאית מוסמכת, מחזיקה בשתי הסמכות מהאקדמיה לתזונה ודיאטה כמומחית בתזונת ספורט ומומחית מוסמכת לטיפול בהשמנת יתר וניהול משקל, והיא חברה באקדמיה.
** מוצרי הרבלייף אינם מיועדים לטיפול, ריפוי, אבחון או מניעה של מחלות כלשהן.