
חוסר בחלבונים: מדוע חלבון כל כך חשוב לגופנו
החלבון, שנמצא בתאים, הוא חומר חיוני לבריאות הגוף ותפקודו, שיכול גם לסייע ביצירת הורמונים ובשיפור תפקוד מערכת החיסון. כך גם לגבי העצמות, מערכת הלב, הדם, בריאות העור, השיער והציפורניים. לפני שנבין מה המשמעות של חוסר בחלבון, כדאי לדעת מהי חשיבותו, תפקידיו בגוף ואיך משיגים כמות מספקת של חלבון?
מהו המקור לחלבון?
התזונה היא המקור הראשון של חלבון וזה כולל: סויה, אגוזים, זרעים, שעועית, עדשים, בשרים רזים, כדוגמת עוף או הודו, מגוון דגים, חלבוני ביצה, חלב דל שומן ועוד.
ניתן גם להשלים את צריכת הכמות היומית של חלבון ,באמצעות תוספי תזונה ואבקות ייעודיות.
מתי הזמן הטוב ביותר לצרוך חלבון?
חשוב לפזר את צריכת החלבון באופן שווה לאורך כל היום. זה יכול לסייע בשמירה או בירידה במשקל, על ידי הפחתת תחושת הרעב והגברת תחושת השובע.
כמה חלבון מומלץ לצרוך ביום?
כמות החלבון היומית המומלצת תלויה במגוון גורמים: מצב בריאותי, גיל, מין והאם עוסקים בספורט או פעילות גופנית. מחשבון החלבון שלנו, יכול לעזור לכם לבדוק את הצריכה היומית הדרושה לכם.
מהו חוסר בחלבונים: מדוע חלבון כל כך חשוב לגופנו?
חוסר בחלבונים נובע מאי התאמה של הצריכה היומית לדרישות הגוף. מחסור בחלבון עלול לגרום לשינויים בהרכב הגוף לאורך זמן רב, כולל פגיעה בשרירים ובתפקודם של אברים נוספים.
מצב זה נוצר בדרך כלל, כשאדם לא מקבל כמות נאותה של חלבון מהתזונה שלו.
הסימנים לחוסר בחלבונים
חלק מהתסמינים הללו עשויים להתחיל להופיע גם כאשר המחסור בחלבון הוא שולי, ולא תמיד מעידים על מצב משמעותי שיכול לפגוע בתפקוד הגוף.
להלן סימפטומים לחוסר בחלבונים
1. בַּצֶקֶת
מחסור בחלבונים כדוגמת ירידה ברמות חלבון האלבומין (albumin) בדם, עלול להוביל לשחרור הלחץ בכלי הדם ועקב כך לבריחת נוזלים ולבצקת, או הצטברות נוזלים ברקמות ונפיחות. מאותה סיבה, מחסור בחלבון עלול להוביל להצטברות נוזלים בתוך חלל הבטן.
2. עייפות, לחץ וחרדה
אחד התפקיד של החלבון הוא לייצר מוליכים עצביים במוח, שעוזרים לתקשורת תקינה במוח עצמו ובהעברת המידע לשאר האזורים בגוף. חוסר בחלבונים, יכול להשפיע על ירידה בכמות של אותם מוליכים עצביים ועקב כך לגרום לעייפות, תשישות, עצבנות ואף כאבי ראש וטשטוש.
3. כבד שומני – הצטברות שומן בתאי הכבד
כבד שומני הוא מצב שכיח בקרב אנשים שמנים, כמו גם אצל אלו הצורכים הרבה אלכוהול. מדוע זה מתרחש במקרים של מחסור בחלבון אינו ברור, אולם מחקרים מראים שסינתזה לקויה של חלבונים המכונים ליפופרוטאינים lipoprptein)), שאחראים להעברת השומן בדם לאזורים שונים בגוף, עשויה לגרום או לעודד מצב זה.
4. בעיות עור, שיער וציפורניים
צבע שיער דהוי, דלילות או נשירת שיער וציפורניים שבירות, הם גם תסמינים נפוצים. למה זה קורה? כי גם השיער בנוי מחלבונים, ולכן מחסור בהם, משפיע עליו צמיחתו ובריאותו. גם הציפורניים עשויות בעיקר מחלבון בשם קראטין (keratin), ולכן מחסור בחלבון זה, משפיע ישירות על מצבן.
5. אובדן מסת שריר
השרירים הם למעשה מאגר החלבונים הגדול ביותר בגוף. החלבון חיוני לצמיחת השרירים ולתחזוקתם. אובדן מסת שריר הוא אחד הסימנים הראשונים לצריכת חלבון לא מספקת. כאשר מחסור בחלבון תזונתי, הגוף נוטה לקחת חלבון משרירי השלד, כדי לשמור על רקמות ותפקודי גוף חשובים יותר. כתוצאה מכך מחסור בחלבונים, עשוי להוביל מוביל לדלדול שרירים לאורך זמן, במיוחד בקרב קשישים.
6. סיכון גדול לפגיעה ושברים בעצמות
השרירים אינם הרקמות היחידות המושפעות מצריכת חלבון נמוכה. גם העצמות נמצאות בסיכון במצב זה. חלבון עוזר לשמור על חוזק וצפיפות העצמות ולכן, מחסור בחלבונים עלול להחליש את העצמות ולהגדיל את הסיכון לשבר או פגיעה.
7. פגיעה בתפקוד מערכת החיסון – ועקב כך עליית הסיכון לזיהום ומחלות
חוסר בחלבון עלול לפגוע ביכולתו של הגוף להילחם בזיהומים, כמו הצטננות ושפעת. החלבון עוזר לגוף לתפקד בתורה המיטבית. כאשר לגוף אין את כמות החלבון הדרושה, יהיה לו גם קשה להגן על עצמו ממחלות וגם להתאושש מהן.
8. צריכת תיאבון וקלוריות רבה יותר.
כאשר צריכת החלבון אינה מספקת, הגוף מנסה להשלים את הפער על ידי הגברת התיאבון, ולא תמיד מדובר על צריכה של מזונות איכותיים ובריאים. מחסור זה עשוי להגדיל באופן סלקטיבי את התיאבון של אנשים למאכלים טעימים, הנוטים להיות בעלי חלבון גבוה, שלעיתים יכולים להיות עתירי קלוריות.
החלבון נמצא בכל מקום בגופינו, שאבריו עשויים ברובם מחלבון. מחסור חמור חלבון עלול לגרום לנפיחות, כבד שומני, התנוונות העור, פגיעה במערכת החיסון ואף האטת הגדילהו הצמיחה אצל ילדים.
מסיבה זו חשוב לצרוך כמות שתספק לגופנו את הכמות הדרושה לו בהתאם לגיל, מצב בריאותינו, המין וסוג הפעילות הגופנית שאנו עושים. במידת הצורך, ניתן להוסיף אבקות חלבון, שייק חלבונים או חטיפים המכילים חלבון, שיכולים להשלים את החסר.