
כל מה שרציתם לדעת על תזונה נכונה
תזונה נכונה היא ללא ספק מרכיב משמעותי באורח חיים בריא, שכן היא לא רק מסייעת לנו להזין את הגוף שלנו במרכיבים התזונתיים שהוא זקוק להם לצורך הקיום שלו, אלא גם תורמת רבות לתחושות של מרץ וערנות, אשר מאפשרות לנו לחשוב בבהירות, לבצע פעילות גופנית איכותית יותר ולהפוך לבריאים יותר באופן כללי. לפניכם כל מה שצריך לדעת על תזונה נכונה.
למי תזונה נכונה יכולה להתאים?
תזונה מאוזנת ונכונה מתאימה לכל בני האדם, פרט למקרים בהם ישנן הגבלות מסוימות או הנחיות תזונה ספציפיות בשל מחלה או מצב גופני מאוד מסוימים. כך, למשל, חולי צליאק צריכים להימנע מגלוטן; חולי סכרת לרוב יצטרכו להימנע או להפחית משמעותית את צריכת הסוכר והפחמימות הפשוטות; נשים שסובלות משחלות פוליציסטיות יצטרכו להתבסס על תזונה דלה בפחמימות ועשירה יותר בשומנים ועוד. פרט למקרים ספציפיים כאלה, תזונה מאוזנת ונכונה תתאים לכולם, תגרום להטבה כוללת בבריאות הכללית ואף עשויה לסייע בהתמודדות עם מחלות או עם מגוון של מצבים פיזיולוגיים שונים.
אילו סוגי מזונות כדאי לצרוך על מנת לשמור על תזונה נכונה?
על מנת להתקיים באופן בריא ככל הניתן, הגוף שלנו זקוק למגוון של ויטמינים, מינרלים ואנטי-אוקסידנטים – אותם ניתן ורצוי לקבל ממזונות כמו פירות וירקות, שהם למעשה הבסיס הראשוני ביותר לתזונה מאוזנת. פרט לירקות ופירות, הגוף שלנו זקוק גם לחלבונים איכותיים, אשר מצויים בקטניות, זרעים, אגוזים או במאכלים מן החי – אם כי מומלץ להגביל את הצריכה של חלבונים מהחי, כיוון שחלבונים אלה מכילים לרוב גם כמות גדולה של שומן רווי. בנוסף, הגוף שלנו זקוק גם לפחמימות – רצוי מורכבות, כמו למשל שיבולת שועל ולחם מקמח מלא – שכן אלה יספקו לנו תחושת שובע ממושכת יותר מפחמימות פשוטות (כמו למשל קמח לבן) וישלטו בצורה טובה יותר ברמות הסוכר שלנו בדם. שומנים הם מרכיב נוסף והכרחי בתזונה שלנו, ובייחוד כאשר מדובר בשומנים איכותיים, בלתי רוויים, כמו למשל אבוקדו, זיתים, אגוזים ועוד.
מהם מאקרו נוטריטים וכיצד הם מתקשרים לתזונה נכונה?
מאקרו נוטריטים הם למעשה השומנים, החלבונים והפחמימות שאנו צורכים כחלק מהתזונה שלנו. מעקב אחר המאקרו-נוטריטים הללו הוא חשוב, כיוון שמחסור באחד או יותר מהם עשוי להפוך את התזונה שלנו לפחות מאוזנת – עניין אשר עשוי לבוא לידי ביטוי בבריאות הכללית שלנו. כך, למשל, חלבונים מסייעים בבניית שריר ורקמות אחרות בגוף; שומנים איכותיים מסייעים לתמוך במערכת העצבים, גמישות העורקים והעור; ופחמימות מספקות לנו אנרגיה זמינה, מסייעות בהעלאת מצב הרוח ותומכות בתפקוד המוחי. מחסור באחד או יותר ממאקרו הנוטריטים האלה עשוי להפר את האיזון של הגוף ולגרום לבעיות ואף למחלות שונות. על מנת להבין מהי בדיוק הכמות היומית המומלצת לצריכה של כל אחד ממאקרו הנוטריטים הללו כחלק מתזונה מאוזנת, ניתן להיעזר במחשבונים שונים, כמו למשל מחשבון חלבון, אשר יחשבו את הכמות המדויקת שאנו זקוקים לה בהתאם למשקל הגוף, רמת הפעילות והמצב הבריאותי הספציפי שלנו.
בכל כמה זמן כדאי לאכול?
תדירות הארוחות שאנו צורכים אמנם אינה חשובה כמו המזון שאותו אנו צורכים, אך חשוב לדעת כי גם היא משחקת תפקיד חשוב בשמירה על תזונה נכונה. כאשר אנו אוכלים לעיתים קרובות מדיי – אנו עלולים לגרום להפרשה מוגברת של הורמון האינסולין, וכתוצאה מכך לתחושת רעב ובהמשך אף לתנגודת של הגוף לאינסולין. לעומת זאת, כאשר אנו אוכלים לעיתים רחוקות מדיי, אנו גורמים לירידה ברמות הסוכר בדם, לפעמים עד לכדי מצב של תחושת חולשה ועילפון. מסיבה זו, מומלץ לאכול בכל 3-5 שעות.